Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Νοέμβρης του 1973. Η υποτιθέμενη φιλελευθεροποίηση του δικτάτορα Παπαδόπουλου θα αποδειχθεί κενή περιεχομένου, τερματίζοντας τις αυταπάτες ομαλής μετάβασης σε κοινοβουλευτικό καθεστώς αστικού τύπου.Αυταπάτες που τρέφουν τόσο οι αστοί πολιτικοί, όσο και τα κόμματα της καθεστωτικής αριστεράς.

Η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο αποδεικνύει την δύναμη της αυτόνομης δράσης των μαζών. Παίρνει διαστάσεις που κανείς δεν περίμενε, μετατρέπεται στον ελληνικό Μάη.

Εμβρόντητοι οι δικτάτορες περιμένουν να ξεφουσκώσει η κατάσταση, οι αστοί πολιτικοί παίρνουν διακριτικά αποστάσεις.

Η επίσημη αριστερά καταγγέλλει την εξέγερση, το ΚΚΕ μέσω της Πανσπουδαστικής κατηγορεί τους φοιτητές που θέτουν ζήτημα ανατροπή του καπιταλισμού σαν πράκτορες του Ρουφογάλη, το ΚΚΕΕσ. βλέπει τον λαϊκό φοιτητικό ξεσηκωμό σαν ενέργεια που δυναμιτίζει τον δρόμο προς τη δημοκρατική ομαλότητα και τη διενέργεια εκλογών.

Οι φοιτητές θα χάσουν εκείνο το βράδυ που το τανκς ρίχνει την πύλη, αλλά θα κερδίσουν στις συνειδήσεις του λαού.

Τα επόμενα χρόνια όλοι θα αποκληθούν στην εξέγερση, θα τη μετατρέψουν σε γιορτή , θα προσπαθήσουν να αλλάξουν το νόημά της.

Θα ξεχάσουν όλα όσα έλεγαν τότε.

Στο μακρύ κατάλογο των λαϊκών εξεγέρσεων θα προστεθεί το Πολυτεχνείο 1973, δίπλα στην εξέγερση της Ουγγαρίας, στην άνοιξη της Πράγας, στο Μάη του 68, στην Πολωνία των εργατών της Αλληλεγγύης, στην Τιεν Αν Μεν.

Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου