Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

20 χρόνια από την πτώση του τείχους

Συμπληρώθηκαν πριν από λίγες μέρες 20 χρόνια από την πτώση του τείχους και την κατάρρευση των ανελεύθερων καθεστώτων του υπαρκτού " σοσιαλισμού ".

Τα καθεστώτα αυτά κατάφεραν να λοιδωρίσουν τις ιδέες και τα οράματα του σοσιαλισμού.

Κοινωνικοί σχηματισμοί διευθυνόμενοι από την κομματική σταλινική γραφειοκρατία δημιούργησαν ένα βάρβαρα εκμεταλλευτικό καθεστώς που στηρίχτηκε στην δικτατορία του κόμματος πάνω στην εργατική τάξη.

Αντί της απελευθέρωσης και της αυτοδιεύθυνσης επιβλήθηκε ένα στυγνό μοντέλο καταπίεσης των εργαζομένων με μανδύα υποτίθεται σοσιαλιστικό.

Από τις αρχές σχεδόν της Επανάστασης αλλά κυρίως με το θάνατο του Λένιν και την ανέλιξη στην εξουσία του Ιωσήφ Στάλιν τα εργατικά συμβούλια απονεκρώθηκαν και κυριάρχησε η άποψη όλη η εξουσία στην κομματική γραφειοκρατία.

Κάθε αντιπολιτευτική φωνή εξοντώθηκε, σχεδόν όλη η ΚΕ του Κόμματος των Μπολσεβίκων της περιόδου του Οκτώβρη εξοντώθηκε ή βρέθηκε σε στρατόπεδα υποχρεωτικής εργασίας.

Το όραμα της παγκόσμιας επανάστασης αντικαταστάθηκε από το σοσιαλισμό σε μια χώρα και τη δημιουργία τείχους προστασίας από χώρες γύρω από την ΕΣΣΔ μεταπολεμικά.

Η καταστολή της εξέγερσης στην Ουγγαρία το 1956 και του κινήματος της Άνοιξης της Πράγας στην Τσεχοσλοβακία το 1968 απέδειξε και στους πιο ανυποψίαστους το ρόλο αυτών των καθεστώτων.

Μόνο θετική εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάρρευση αυτών των καθεστώτων.

Σοσιαλισμός χωρίς ελευθερία και δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να υπάρξει.

Σοσιαλισμός δίχως αυτόνομη δράση των εργαζόμενων μαζών, χωρίς κοινωνική αυτοδιεύθυνση, χωρίς εργατική εξουσία είναι μια μεγάλη απάτη.

Το σύνθημα του Οκτώβρη είναι πάντα επίκαιρο: ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΣΟΒΙΕΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου